Reportáže

Cesta přes Evropu s Teslou

Příběh rodinné cesty přes Evropu elektromobilem Tesla, zahrnující zkušenosti s nabíjením a kempováním.

May 3, 2024

Na Korsiku Teslou

Naše dobrodružství začalo ve čtyři ráno, kdy jsme se vydali na dlouhou cestu přes Evropu. Naším společníkem byl elektromobil Tesla, který nás provázel skrze různé krajiny a překonával výzvy spojené s elektromobilitou. Tato cesta nám ukázala, jak daleko technologie elektromobilů došla a jaké výzvy stále přetrvávají.

Průběh cesty

Naše cesta začala ve velmi brzkých ranních hodinách, kdy jsme se vypravili z domova směrem k italským Benátkám. První etapa cesty nás zavedla k vodopádu Peričník, což byla příjemná zastávka pro nás všechny. Po této krátké pauze jsme pokračovali přes nádherné horské silnice Rakouska, které nás dovedly až k první nabíjecí stanici, kde jsme se setkali s realitou elektromobilitní infrastruktury v Evropě. Zde jsme si mohli odpočinout v nabíjecí stanici, která kromě nabíjení nabízela i občerstvení a sociální zařízení.

V Itálii jsme využívali především kempy, které nabízely nabíjecí stanice pro elektromobily. Tato část cesty byla specifická vysokými teplotami, které nás přiměly k častému využívání klimatizace v autě. Tesla nám umožnila zapnout klimatizaci dálkově, což bylo velmi praktické po návratu od pláže nebo z procházky po památkách. Při přechodech mezi různými kempy jsme narazili na problém s kompatibilitou nabíjecích kabelů a zásuvek, což nás přimělo k investici do různých adaptérů, aby bylo možné auto nabíjet v různých lokalitách bez potíží.

Další výzva přišla s nedostatkem unifikovaného systému pro platbu u nabíjecích stanic. Každá země, a často i každý poskytovatel, měl vlastní systém, což vyžadovalo častou registraci a zadávání platebních údajů, což bylo časově náročné a místy frustrující. Přestože jsme byli schopni využít rekuperace energie při jízdě z kopce, což je jedna z předností elektromobilů, čas strávený na nabíjecích stanicích někdy výrazně prodloužil naši cestu. Na závěr naší cesty jsme reflektovali nad tím, jak by evropská unifikace platebních a registrních systémů výrazně zjednodušila cestování elektromobily a umožnila by hladší a efektivnější přeshraniční cestování.

Shrnutí

Elektromobily, jako je Tesla, nabízejí mnoho výhod, včetně komfortního cestování bez emisí a možnosti užívat si moderní technologie, jako je dálkové ovládání klimatizace. Na druhou stranu, cestování Evropou odhalilo některé výzvy, jako je nedostatečná síť nabíjecích stanic a složitost jejich používání v různých zemích. Pokud plánujete podobnou cestu, video na našem kanále vám poskytne užitečné tipy a ukáže, jak se s těmito výzvami vypořádat.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.